6 ΜΕ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ
3kg αρνίσια παϊδάκια Denver, περίπου
1/4 φλ. συν 2 κ.σ. σάλτσα hoisin (ή οποιαδήποτε άλλη BBQ σάλτσα)
1/4 φλ. συν 2 κ.σ. κρασί κόκκινο
1/4 φλ. συν 2 κ.σ. ξύδι ρυζιού
1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. λευκή πάστα miso
2 κ.σ. soy sauce
1/2 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
(περίπου 1 μεγάλη σκελίδα)
ΣΑΛΑΤΑ
1/4 φλ. ξύδι ρυζιού
2 κ.σ. μέλι
1 μικρό αγγούρι, σε λεπτές φέτες
1 μικρό φρέσκο κόκκινο τσίλι
ΓΛΑΣΟ
1 φλ. mirin
1 φλ. soy sauce
1 φλ. ξύδι ρυζιού
1/4 φλ. μέλι
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
Πρέζα τριμμένο κόκκινο πιπέρι
2 κ.σ. ανάμεικτο μαύρο και άσπρο σουσάμι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για το αρνί: Σε ένα ταψί ή σε άλλο δοχείο αρκετά μεγάλο ώστε να περιέχει τα παϊδάκια, συνδυάζουμε την hoisin sauce (ή οποιαδήποτε άλλη BBQ sauce χρησιμοποιείτε), το κρασί, το ξύδι, την καστανή ζάχαρη ,miso, τη soy sauce και το σκόρδο. Βάζουμε τα παϊδάκια στη μαρινάδα και τις γυρίζουμε να καλυφθούν παντού με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το σκεύος με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε τα παϊδάκια στο ψυγείο μαρινάρετε για τουλάχιστον αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα.
2. Για τη σαλάτα: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το ξύδι και το μέλι. Προσθέτουμε το αγγούρι και το τσίλι και ανακατεύουμε να ενωθούν. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε το στο ψυγείο για 2 με 5 ώρες πριν το σερβίρουμε.
3. Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το αρνί, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
4. Βγάζουμε τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και τα βάζουμε με το κόκκαλο προς τα κάτω σε ένα ταψί. Καλύπτουμε τα παϊδάκια με ένα φύλλο λαδόκολλας και στη συνέχεια σκεπάζουμε το ταψί σφιχτά με αλουμινόχαρτο. (Η λαδόκολλα δεν διαβρώνει το αλουμινόχαρτο από το ξύδι της μαρινάδας.) Βάζουμε τα παϊδάκια στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 3 ώρες. Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, τραβήξτε το ένα κόκκαλο. θα πρέπει να τραβιέται εύκολα από τα πλευρά.
5. Για το γλάσο: Σε ένα μέτριο τηγάνι, συνδυάζουμε το mirin, τη soy sauce, το ξύδι, το μέλι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να ενωθούν τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει σε γλάσο, περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
6. Βγάζουμε τα παϊδάκια από το φούρνο και τα αλείφουμε με το γλάσο. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αν χρησιμοποιήσουμε. Σερβίρουμε ζεστά τα παϊδάκια, με τη σαλάτα στο πλάι.