ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΕΩΣ 12 ΑΤΟΜΑ
ΓΕΜΙΣΗ
4 φέτες ψωμί άσπρο
3 κ.σ. γάλα πλήρες
2 κ.σ. λάδι με ουδέτερη γεύση
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.γ. αλάτι kosher
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1kg αρνί ψιλοκομμένο
200gr provolone παλαιωμένο, κομμένο σε κύβους (αλμυρό τυρί)
1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΑΡΝΑΚΙ
1 ψητό αρνί κορώνα (ζητήστε το από χασάπη σας)
2 κ.σ. αλάτι kosher
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κ. λάδι με ουδέτερο άρωμα
1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για τη γέμιση: Βάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα από πάνω ομοιόμορφα. Αφήνουμε το ψωμί στην άκρη να απορροφήσει το γάλα.
2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γλιστρήσει εύκολα στο τηγάνι, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να ροδίσει ελαφρά και να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αρνί και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει παντού και να ψηθεί, για 5 με 6 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μείγμα αρνιού σε μια λεπτή σίτα για να στραγγίξει το περιττό λίπος. Προσθέτουμε το στραγγισμένο κρέας, το provolone, το δεντρολίβανο, το πιπέρι και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο μπολ με το ψωμί και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
3. Για το αρνί: Τοποθετούμε μια σχάρα φούρνου στο κάτω τρίτο μέρος του φούρνου. Αφαιρέστε τυχόν σχάρες από πάνω και προθερμαίνουμε το φούρνο να ψηθεί.
4. Τοποθετούμε το ψητό, με τα κόκαλα επάνω, σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Καλύψτε τις άκρες των οστών με αλουμινόχαρτο για να μην καούν. Μέχρι το κρέας να μαγειρευτεί σε βαθύ καφέ χρώμα, περίπου 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και πετάμε το αλουμινόχαρτο. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.Αλατοπιπερώνουμε τα πλευρά του κρέατος με το δεντρολίβανο και χτυπάτε το δεντρολίβανο στο κρέας.
5. Ρίχνουμε με κουτάλι τη γέμιση στο κέντρο του ψητού και πασπαλίζουμε από πάνω τη φρυγανιά. Επιστρέφουμε το ψητό στο φούρνο για να ψηθεί μέχρι να μπει ένα θερμόμετρο κρέατος στη σχάρα (αλλά χωρίς να αγγίξετε κόκαλο) και να καταγράφει 55°C έως 60°C για μέτριο ψήσιμο. Βγάζουμε το ψητό από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
6. Αφαιρέστε και πετάξτε το σχοινί του χασάπη. Κόψτε ανάμεσα στα κόκαλα για να σερβίρετε σε ατομικές μπριζόλες. Σερβίρετε μία ή δύο μπριζόλες συν μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση ανά άτομο.